Des dels poblats ibers fins a les fortaleses cristianes, la història del poble valencià ha sigut una història de conquestes i reconquestes, de temors i de sobirania, de la lluita constant per defendre un territori complex i segmentat, anhelat per les cultures que es van disputar el control de la costa i de les muntanyes de l'interior.
Les fortaleses valencianes, de diferents orígens i èpoques, constitueixen un llegat històric i cultural sovint per descobrir. Som terra de castells, de roca i de frontera, conseqüència de la diversitat de cultures i de l'aïllament de grups socials amb un sentiment ben fort de territorialitat i d'arrelament a la terra. Paisatges fortificats és una obra d'una utilitat extraordinària per a conéixer aquesta diversitat cultural i paisatgística que ens caracteritza.
Tots els castells amaguen llegendes i històries de senyors, vassalls, reines mores i tresors amagats. Formen part de l'imaginari comú en què es van forjar intrigues i es van prendre decisions crucials. Encara hui, la influència que tenen es manté a la memòria dels pobles.
Com verdaders nius d'àguiles, els castells de muntanya guaiten, des de dalt dels tossals, les valls i els passos fronterers. Hi ha més d'un miler de torres, fortaleses, poblats ibers emmurallats, castells de roca i de plana, ermites fortificades i masos torrejats al territori valencià. Hi ha quasi tantes construccions d'aquesta mena com poblacions. Podem trobar més de cinc-cents castells catalogats com a tals, de més grandària o més poca, dins del que es denomina arquitectura militar. Aquestes restes visibles formen part del nostre patrimoni cultural.
En l'obra Paisatges fortificats visitarem els escenaris més atractius i espectaculars, des dels santuaris i les ermites fortificades fins a les ciutats emmurallades i els castells enfilats a la roca, la silueta dels quals forma part inseparable dels cims. Un recorregut suggeridor i evocador que ens traslladarà als orígens de la nostra personalitat com a poble i com a societat.
EDICIÓ EN CASTELLÀ